Ο Πολυδεύκης

Πολιτιστικός Σύλλογος

×

Μήνυμα

Failed loading XML...

Διαβάσαμε πρόσφατα στον ημερήσιο τύπο για τη Δημητσάνα, για το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, τους νερόμυλους, τις νεροτριβές, τα λιθόστρωτα και τόσα άλλα που διασώθηκαν από τη φθορά του χρόνου με την παρέμβαση του Πολιτιστικού Ιδρύματος του ομίλου Πειραιώς και μας έπιασε κατάθλιψη αντικρίζοντας την σημερινή κατάσταση του χώρου του Αγίου Μάμα στο χωριό μας.

Μια επίσκεψη του Πολυδεύκη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του ομίλου Πειραιώς δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ‘κρίσης ένεκα προφανώς’ παρά τις καλές προθέσεις που εκφράστηκαν.

Διαβάσαμε για τις προγραμματισμένες επισκέψεις ομάδων από μαθητές προσκόπους κ.λπ. στους παραπάνω χώρους, τη χαρά τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που οι σπόροι του καλαμποκιού και του σταριού περνώντας από τις μυλόπετρες γίνονται το πολύτιμο αλεύρι –και να σκεφτεί κανείς ότι ο Βασίλης έχει προσφερθεί αφιλοκερδώς για την παράδοση των σχετικών μαθημάτων.

Τι κρίμα όμως ένας χώρος που υμνήθηκε από Πασαγιάννη, 1917, και Κόντογλου: (…στην τοποθεσία της δροσερής Καστανιάς, ...ο άγιος Μάμας είναι το στολίδι της. Νερόμυλοι με πολύτοξες χτιστές νεροδεσιές σκεπασμένες από πυκνά νεροσέλινα και παχύτατα βρύα, ο ένας κοντά στον άλλον μες τη ρεματιά την κατάχλωρη καταπίνουν τα άφθονα νερά στα πανύψηλα χορταριασμένα μυλοβάγενα και αλέθουν αλέθουνε το θραψερό σιτάρι...).  

Ένας χώρος στολίδι για το χωριό μας και τη Λακωνία ολόκληρη χάνεται για πάντα.

Ένας χώρος που παρά τις όποιες έως σήμερα κακές παρεμβάσεις, έχει τα στοιχεία εκείνα που επιβάλουν την άμεση παρέμβασή μας για διάσωση και μεταβίβαση στης επόμενες γενιές στοιχείων όπως πηγές, τόξα, μύλος, νεροτριβή, ελαιοτριβείο κ.λπ.).

Οι ιδιοκτήτες ανενημέρωτοι, ανήμποροι, αδιάφοροι, αδρανείς, --χωρίς να αποποιούμεθα και εμείς τις δικές μας ευθύνες για τις όποιες αδράνειες --, δεν έχουν δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον.

Οι όποιες καλές προθέσεις του Μπάμπη και των γειτόνων που χρόνια τώρα καθαρίζουν το χώρο σε λίγο δεν θα επαρκούν, τα τόξα δεν θα σωθούν, η σκεπή του μύλου είδη κατέρρευσε.

Ακούσαμε για κινητοποίηση του συλλόγου της Λουσίνας για καθαρισμό και συντήρηση των τόξων εμείς είμαστε πρόθυμοι για οποιαδήποτε βοήθεια. και καλούμε όλους από τη στήλη για συστράτευση την καινούργια χρονιά που έρχεται. Απευθύνουμε έκκληση συνεργασίας προς τους ιδιοκτήτες για αποκατάσταση και εκπαιδευτική λειτουργία του χώρου, θα είναι σημαντική η προσφορά τους στο χωριό μας, όσο για το Δήμο καλό είναι να μαζέψει τα ασυμμάζευτα… Και ως προς τα υπόλοιπα τι να πούμε; χαιρέτα μας τον ΠΛΑΤΑΝΟ.

Και επί τη ευκαιρία να αναφέρουμε ένα γεγονός που μας εξιστόρησε ο Παναγιώτης Ξυδιάς.

         <<Κατά την αναδιαμόρφωση του χώρου από τον τότε Δήμαρχο Θεοφιλόπουλο το 1898(!) όπου φυτεύτηκαν και τα πλατάνια, παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι γυναίκες κυρίως να πηγαίνουν για νερό στις βρύσες της πηγής με τις βίκες τους και να χρησιμοποιούν για κάλυψη του στομίου (βούλωναν το λαιμό της βίκας) με πλατανόφυλλα κόβοντας φύλλα από τα νεοφυτεμένα πλατάνια με κίνδυνο να τα καταστρέψουν.

Γι αυτό ο τότε Δήμαρχος κατασκεύασε φυλάκιο δίπλα από τις πηγές και έβαλε φύλακα έναν κωφάλαλο με την εντολή όποιος έκοβε φύλλα και τα χρησιμοποιούσε για τις βίκες να τους σπάζει τις βίκες και να του πηγαίνει το λαιμό, έτσι με το μέτρο αυτό σώθηκαν τα πλατάνια για να τα βλέπουμε σήμερα να καταστρέφονται ένα ένα από την αδιαφορία μας.                                                    

Error: No articles to display

Error: No articles to display

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

teyxos 49

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι λέξεις μας

Error: No articles to display