ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Άρθρα

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι γνώριζαν ότι η ελιά (βρώσιμος ελαιόκαρπος) και το ελαιόλαδο έχουν εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Εξάλλου η θεά Αθηνά γι’ αυτό κέρδισε την Αθήνα! Σήμερα αυτό έχει τεκμηριωθεί λόγω της επιστημονικής γνώσης και των εργαστηριακών μετρήσεων και αποδίδεται κατά μεγάλο μέρος σε μια ομάδα είκοσι επτά (27) χημικών ουσιών των πολυφαινολών, οι οποίες δείχνουν αντιοξειδωτική δράση.

Γεννήθηκε το 1944 [Νοέμβριο] στον Κολωνό. Σπούδασε καλές τέχνες και αγιογραφία στην Αθήνα και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Λονδίνο [L.F.S] . Κατά την διάρκεια της χούντας ως υπεύθυνος[μαζί με τον Δ.Λογοθέτη] της έκδοσης του παράνομου ΘΟΥΡΙΟΥ [της αντιδικατατορικής οργάνωσης σπουδαστών Ρηγας Φεραίος ήταν απο τα αρχικά δεκαέξι μέλη ] δημιούργησε τις αφίσσες της αντίστασης [Βλ . τη νουβέλα -μαρτυρία «Οι κοκκινοι φίλοι μου»] που ταξίδεψαν ως δείγματα αγώνων μεχρι και την Φιλανδία και εκτέθηκαν πολλές φορές μέχρι τώρα μετά την χούντα ως «prop art» .

 Γράφει η Ελένη Σουλικιά

Οι λέξεις είναι πολύτιμο μέσον για την αποθήκευση γνώσης. Όταν όμως αγνοούμε το νόημά τους τότε είναι αφηρημένα νεκρά σύμβολα.

 

Η γνώση της ανάγνωσης και γραφής των λέξεων δε σημαίνει και γνώση του νοήματός τους. Για να γνωρίσουμε το νόημα μιας λέξης χρειάζεται να ‘χουμε ζήσει με προβληματισμούς τη χρήση του πράγματος ή της ιδέας που εκφράζει. Η φωτογραφία ενός πράγματος δεν αρκεί. Εκτός αν το συνδέσουμε με συγγενές γνωστό μας πράγμα.

Η στενή ζωή του σύγχρονου Έλληνα δεν παρέχει εμπειρίες γνώσης. Γνώσης της φύσης, του πολιτισμού, της κοινωνικότητας. Π.χ. το νόημα των λέξεων ψωμί, λάδι, τυρί, λαχανικά, φρούτα κ.λπ. σταματάει στην υπεραγορά.

του Dr Gerhard Blmlein
Οταν οι ιστορικοί του μέλλοντος ασχοληθούν με την πρόσφατη εθνικιστική έξαρσή της για το Μακεδονικό, θα έχουν μεταξύ άλλων να ερμηνεύσουν και μια εκ πρώτης όψεως αθώα αντίφαση: τεράστια πλήθη ένιωσαν να συγκινούνται μέχρι θανάτου για ένα και μοναδικό τοπωνύμιο του εθνικού μας χώρου (“Μακεδονία”), αδιαφορώντας ολοκληρωτικά για χιλιάδες άλλα τέτοια στοιχεία της συλλογικής μας ταυτότητας που έχουν απεμποληθεί κατά διαταγήν της πολιτείας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV