Ο Πολυδεύκης

Πολιτιστικός Σύλλογος

×

Μήνυμα

Failed loading XML...

Ευρετήριο Άρθρου

Το βράδυ της παραμονής της Παναγιάς, στις 22 Αυγούστου 2013, πραγματοποιήθηκε στην όμορφη πλατεία του οικισμού Παρδαλίου, μια πρωτόγνωρη για τα κοινωνικά μας δεδομένα εκδήλωση, που είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας σεμνής οικογενειακής γιορτής.

Με πρωτοβουλίες του τοπικού μας συλλόγου πήρε σάρκα και οστά μια εσωτερική ανάγκη, που επί χρόνια επωαζόταν στη σκέψη και στη ψυχή πολλών από εμάς και εξελίχτηκε σε αίτημα μιας καθολικής αποδοχής και αξίωσης της τοπικής μας κοινωνίας.

Ήταν μια βραδιά αφιερωμένη σε όλους εκείνους τους ταπεινούς εργάτες του πνεύματος, που κάτω από αντίξοες βιολογικές και κοινωνικές συνθήκες πρόσφεραν άοκνα στις επερχόμενες γενιές το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της παιδείας.

Μέσα σε έναν ιδανικό χώρο, που τον τόνιζαν ιδιαίτερα το φυσικό του περιβάλλον και η ζεστή παρουσία των ντόπιων και πολλών «απανταχού Παρδαλιωτών», ο Πολιτιστικός και Εξωρραϊστικός Σύλλογος Παρδαλίου «ο Άγιος Δημήτριος», τίμησε με έναν απέριττο τρόπο τους δασκάλους που διαχρονικά υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας.
Ήταν μια εκδήλωση, που διέθετε όλα εκείνα τα στοιχεία, που την χαρακτήρισαν ξεχωριστή και μοναδική.

Ξεκίνησε με αναφορές στο περιεχόμενο της ιστορικής αυτής συνάντησης των κατοίκων του χωριού με τους «εν ζωή» δασκάλους του και με τα συγγενικά τους πρόσωπα, έγιναν κεντρικές ομιλίες από τον παρουσιαστή της εκδήλωσης και από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Παν. Αλεξάκο και εκφωνήθηκαν ομιλίες εκ μέρους των τιμωμένων δασκάλων και εκ μέρους συγγενών τών τιμωμένων, που ανέβασαν σε υψηλό βαθμό το κλίμα συγκίνησης του χώρου.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης ομιλίες εκ μέρους πολλών παρισταμένων Παρδαλιωτών, που υπήρξαν διαχρονικά μαθητές αυτών των δασκάλων, με χαρακτηριστική εκείνη του συμπατριώτη μας δικηγόρου κ. Ντίνου Αλεξάκου, του οποίου η παρέμβαση και οι αναφορές προκάλεσαν συγκίνηση και εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ακολούθησε μέσα σε μια πρωτόγνωρη και τρυφερή ατμόσφαιρα η απονομή τιμητικών πλακετών στα τιμώμενα πρόσωπα και στους εκπροσώπους τους και η «τήρηση» ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νικολάου Κολλινιάτη, οικονομικού συντελεστή στην ανέγερση του σχολικού μας κτηρίου, ομογενούς εξ Αμερικής με καταγωγή το Καστόρι, των προγόνων παππούδων, γιαγιάδων και γονιών μας που με την προσωπική τους εργασία συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανέγερση του σχολικού κτηρίου, αλλά και των δασκάλων μας που δεν βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας.

Μετά το πέρας της σιγής έγινε ιδιαίτερα αισθητή η παρέμβαση της φωνής του συμπατριώτη μας αιδεσιμότατου και πρωτοπρεσβύτερου κ. Βασιλείου Δ. Μιχαλόχρηστα με την αναφορά του στους ύμνους «Αιωνία η μνήμη» και το «Σε γνωρίζω από την όψη ….», που «παρέσυρε» όλους μας σε μια ατμόσφαιρα άκρως κατανυκτική.

Η εκδήλωση εξελίχτηκε σε μια αληθινή γιορτή με μπουφέ, γλυκά, άφθονο κρασί και τραγούδια, που επιμελώς μερίμνησαν οι κυρίες του συλλόγου Κωνσταντίνα Αναγνωστοπούλου και Κατερίνα Ψυχόπαιδα, με πρωτεργάτισσα την αντιπρόεδρο του συλλόγου Στέλλα Ζάβρα.

Ακολουθούν ενδιαφέροντα αποσπάσματα από κεντρική ομιλία:

Error: No articles to display

Error: No articles to display

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

teyxos 49

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι λέξεις μας

Error: No articles to display