Ο Πολυδεύκης

Πολιτιστικός Σύλλογος

×

Μήνυμα

Failed loading XML...

Ανεβήκαμε στο Γεωργίτσι δύο φορές για το αφιέρωμά μας στο χωριό και τους ανθρώπους του. Είχαμε συστάσεις να συναντήσουμε οπωσδήποτε τον κύριο Δημοσθένη Τσερωτά. Μας δέχτηκε στο σπίτι του και μείναμε κατάπληκτοι. Παντού βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και φωτογραφίες. Η μνήμη του ζωντανή. Mιλούσε ασταμάτητα και ήταν ευχαριστημένος που ενδιαφερθήκαμε για το αρχειακό υλικό του. Ανεβήκαμε μαζί και καθίσαμε στην Πλατεία του Πλάτανου. Μας κέρασε καφεδάκι και αναψυκτικά. Στη συντροφιά μας η κ. Βούλα Θάνου, ο κ.Γιάννης Γκλέκας, ο κ. και η κ. Αθανάσιου Πανταζέλου καθώς και η κ. Αγγελική Μπολάνη, φιλόλογος στην Πάτρα.

Μας είπε ο κ. Δημοσθένης ότι ο πλάτανος της Πλατείας έχει ηλικία 370-400 χρόνων και ότι στον κορμό του επικόλλησαν το χαρτί της επιστράτευσης, με διαταγή του Θ. Κολοκοτρώνη, για να αναχαιτίσουν τον Ιμπραήμ.

Στο πλάι της Πλατείας είναι κτισμένη η εκκλησία του πολιούχου Αγίου Αθανασίου. Οι εκκλησίες πρέπει να έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τη συγκέντρωση των κατοίκων σε γειτονιές, οι οποίες πήραν την ονομασία τους από τα οικογενειακά ονόματα των κατοίκων: Βυνέικα, Γιανναρέικα, Γκλεκέικα, Γκουζουλέικα κ.ά. Μέσα από γραφικά δρομάκια περιηγηθήκαμε στις γειτονιές. Πέτρινα σπίτια, κτισμένα σαν φρούρια, με πολεμότρυπες για την άμυνα των πολεμιστών: Στα Μπακέικα το σπίτι του Ηλία Πανταζέλου, το Σιγαλέικο, ο Ρασέικος Πύργος του Αθανασίου Παπαστάθη κ. ά. Στην επάνω Πλατεία, όπου και το Μνημείο των Αεροπόρων, βρίσκεται η εκκλησία της Υπαπαντής με το μαρμάρινο καμπαναριό και ζωγραφικό διάκοσμο από τον Γεωργιτσιάνο ζωγράφο και γλύπτη Πέτρο Ρούμπο. Από εδώ η θέα είναι καταπληκτική σε ολόκληρη την κοιλάδα του Ευρώτα μέχρι τον Πάρνωνα. Εμβληματικό κτίριο του χωριού είναι το πετρόκτιστο, παραδοσιακό σχολείο τους.

«Δεν έχουμε Ακρόπολη να δείξουμε, αλλά το χωριό μας έχει τη θέα του, έχει τα μονοπάτια του, τις βρύσες και τα ρέματά του, αλλά πρέπει να τα διατηρούμε καθαρά και όχι να ανεχόμαστε κάποιους κατοίκους να πετούν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια τους». Αυτά μας είπε ο Νίκος Γιάνναρης, πρόεδρος του Τοπικού, και πρόσθεσε ότι στα σχέδιά τους είναι να στήσουν ένα Λαογραφικό Μουσείο. Ήδη συγκεντρώνουν αντικείμενα για το σκοπό αυτό. Κι ένα παράδοξο! Το Γεωργίτσι με τις πολλές βρύσες αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νερό. Ο κ. Γιάννης Γκλέκας μάς είπε ότι η γεώτρηση που έγινε δε λειτούργησε, γιατί δεν ηλεκτροδοτήθηκε. Και ο κ. Γιάνναρης « Πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε».

Αυτό είναι το Γεωργίτσι. Μια μικρή Ελβετία. Ένας ιδανικός προορισμός για τις διακοπές μας.

Β. Κεμερίδου

Error: No articles to display

Error: No articles to display

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

teyxos 49

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι λέξεις μας

Error: No articles to display