ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Άρθρα

Tο Σάββατο 25 Νοεμβρίου, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, έγινε στον Άγιο Μάμα η θεσμοθετημένη Γιορτή της Μπουκουβάλας για την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Ο θαυμάσιος καιρός συνετέλεσε στην αθρόα προσέλευση επισκεπτών παρά τις δυσκολίες από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» η κορυφαία αυτή διοργάνωση του αγώνα δρόμου Αθήνα- Σπάρτη των 247 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία. Αποκλειστικός χορηγός στην διοργάνωση ήταν και φέτος το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Στον αγώνα δρόμου υπεραποστάσεων συμμετείχαν 337 αθλητές –τριες από 35 χώρες. Πρώτος τερμάτισε ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα με χρόνο 23 ώρες 29’ και 08’’ και από Ελληνικής πλευράς ο δρομέας Στέργιος Αναστασιάδης με χρόνο 27 ώρες 44’ και 10’’.

Το βράδυ της παραμονής της Παναγιάς, στις 22 Αυγούστου 2013, πραγματοποιήθηκε στην όμορφη πλατεία του οικισμού Παρδαλίου, μια πρωτόγνωρη για τα κοινωνικά μας δεδομένα εκδήλωση, που είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας σεμνής οικογενειακής γιορτής.

Με πρωτοβουλίες του τοπικού μας συλλόγου πήρε σάρκα και οστά μια εσωτερική ανάγκη, που επί χρόνια επωαζόταν στη σκέψη και στη ψυχή πολλών από εμάς και εξελίχτηκε σε αίτημα μιας καθολικής αποδοχής και αξίωσης της τοπικής μας κοινωνίας.

To βράδυ της 27ης Ιουλίου γέμισε η πλατεία της Αγίας Βαρβάρας στο Καστρί από κόσμο. Αφορμή γι’αυτό η θαυμάσια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυδεύκης. Μια ωραία έκθεση φωτογραφιών και χαρτών μας μετέφερε νοερά στο χώρο και στο χρόνο, εκεί που ήταν, εδώ που ήρθανε, εκεί που ζούσαν, εδώ πώς βίωσαν τον δεύτερο μεγάλο εποικισμό τους. Μετά οι ομιλητές με νοσταλγία και συγκίνηση μας ταξίδεψαν πότε με ούριο άνεμο και πότε με αντίθετο, στις χιλιετίες της παραμονής στις χαμένες πατρίδες. ‘Υπέροχα τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, πήραν το πιο ζεστό χειροκρότημα για την όμορφη παρουσία τους.

Ανεβήκαμε στο Γεωργίτσι δύο φορές για το αφιέρωμά μας στο χωριό και τους ανθρώπους του. Είχαμε συστάσεις να συναντήσουμε οπωσδήποτε τον κύριο Δημοσθένη Τσερωτά. Μας δέχτηκε στο σπίτι του και μείναμε κατάπληκτοι. Παντού βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και φωτογραφίες. Η μνήμη του ζωντανή. Mιλούσε ασταμάτητα και ήταν ευχαριστημένος που ενδιαφερθήκαμε για το αρχειακό υλικό του. Ανεβήκαμε μαζί και καθίσαμε στην Πλατεία του Πλάτανου. Μας κέρασε καφεδάκι και αναψυκτικά. Στη συντροφιά μας η κ. Βούλα Θάνου, ο κ.Γιάννης Γκλέκας, ο κ. και η κ. Αθανάσιου Πανταζέλου καθώς και η κ. Αγγελική Μπολάνη, φιλόλογος στην Πάτρα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV