Polydeuces.gr

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

tn olive dacusΠαρά τις αποφάσεις που πάρθηκαν, τα περισσότερα χωριά της περιοχής μας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να καταστραφεί η παραγωγή του ελαιολάδου από το δάκο. Και μάλιστα φέτος που σύμφωνα με τη γνώμη των γεωπόνων είναι η χειρότερη χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας και υπάρχει έξαρση στο έντομο. Οι αγρότες που το κύριο εισόδημά τους βασίζεται στο ελαιόλαδο βρίσκονται σε απελπισία.

Μέχρι σήμερα, τέλος Ιουλίου, στη βόρεια Λακωνία έχουν γίνει ψεκασμοί μόνο στα ελαιόδεντρα της Σελασίας, ΔΕ Οινούντος και από τη ΔΕ Πελλάνας στη Βορδόνια και το Λογκανίκο. Σε επικοινωνία του Πολυδεύκη οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας έδωσαν πρόβλεψη να ψεκαστεί η περιοχή μας γύρω στο δεκαπενταύγουστο. Και ο δάκος ευδοκιμεί δραματικά.

Στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», τη φετινή χρονιά όλα πάνε αργά βουτηγμένα στη γραφειοκρατία. Κατά τα άλλα θέλουμε και ανάπτυξη. Μόλις το τελευταίο δεκαήμερα του Ιουλίου εγκρίθηκε από την Περιφέρεια ο μειοδότης για την προμήθεια των φυτοφαρμάκων, τα οποία μόλις παραλήφθηκαν.

Και ενώ θα περιμέναμε να προχωρήσει η δουλειά, άργησε η προκήρυξη για την ανάθεση του έργου στους ιδιώτες γεωπόνους που επιβλέπουν τους ψεκασμούς. Αναμένεται να γίνουν οι αναθέσεις στα μέσα Αυγούστου! Έτσι πρέπει η περιφέρεια να καλύψει την επίβλεψη των ψεκασμών με το μόνιμο προσωπικό, 10 γεωπόνοι για 60 χωριά στη Λακωνία. Έγινε πρόταση να καλυφθούν προσωρινά οι ανάγκες από τους γεωπόνους του Δήμου και πάει λέγοντας.

Στο ερώτημά μας με τι κριτήρια επιλέγεται η χρονική σειρά των ψεκασμών δεν υπάρχει απάντηση. Μέχρι στιγμής έχει ψεκαστεί η νότια Λακωνία, διότι η συγκομιδή γίνεται νωρίτερα και αυτό είναι αποδεκτό.

Για να είναι αποτελεσματικός ψεκασμός, ένας λογικός άνθρωπος, ένας ελαιοπαραγωγός με στοιχειώδη γνώση των διαδικασιών θα περίμενε να γίνεται αξιολόγηση των δειγμάτων του πληθυσμού των δάκων απ’ τις δακοπαγίδες και στη συνέχεια να ορίζεται ο ψεκασμός. Όμως φέτος ούτε δακοπαγίδες είχαμε. Η κεντρική διοίκηση άλλαξε τις διαδικασίες, επί το διαφανέστερο λέει. Έτσι ανατίθενται μετά από διαγωνισμό σε εργολάβους. Παλιά παρακολουθούνταν από τις Υπηρεσίες και γινόταν ανάθεση τις περισσότερες φορές σε παραγωγούς των περιοχών να τοποθετούν και να παρακολουθούν τα παγίδες. Και βέβαια το σύστημα δούλευε γιατί υπήρχε το προσωπικό ενδιαφέρον και συμφέρον των ελαιοπαραγωγών και αν αυτό συνοδευόταν και από συνέπεια τα πράγματα ήταν άριστα. Αφού σιγά-σιγά το κράτος απεμπολεί τις υποχρεώσεις του και τις μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα, προέκυψαν οι εργολάβοι. Μα και αυτοί θέλουν σωστές διαδικασίες και παρακολούθηση από το κράτος. Ο φετινός μειοδότης εργολάβος, (υπήρξε;) στην περιοχή μας δεν εμφανίστηκε.

Θεωρούμε ότι η ευθύνη για την παρακολούθηση των δακοπαγίδων και η σχετική ανάθεση πρέπει να γίνεται στους ελαιοπαραγωγούς, διότι αυτό είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τώρα που έχουμε πτωχεύσει και δεν πρέπει να σπαταλάμε και μας λένε ότι νοικοκυρευόμαστε, πώς θα αξιολογηθεί πότε και πόσο θα ψεκάσουν τα συνεργεία, διότι πέραν της αποτελεσματικότητας για την εξάρθρωση του δάκου, πέραν της ορθολογικής χρήσης ώστε το τελικό προϊόν να έχει υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών εντός των ορίων, υπάρχει και το κόστος.

Και ένα τελευταίο αλλά σημαντικότατο σημείο είναι η οργανωμένη δράση των αγροτών. Όπως είπαμε και οι περισσότεροι γνωρίζουν από τη ΔΕ Πελλάνας ήδη έγιναν ψεκασμοί στη Βορδόνια και το Λογκανίκο. Και καλά έγινε. Διότι αυτοί έχουν αγροτικούς συνεταιρισμούς και τοπικά συμβούλια που παρεμβαίνουν συντονισμένα και επίσημα στις αρχές και βγαίνουν στα τηλεοπτικά κανάλια και τα ραδιόφωνα και απαιτούν. Η Καστανιά το μεγάλο χωριό πού είναι; Πού είναι η οργανωμένη παρουσία στα αγροτικά ζητήματα; Πέρυσι ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού εισηγήθηκε στο τοπικό συμβούλιο να μην γίνει ψεκασμός. Φέτος υπάρχει αγροτικός συνεταιρισμός Καστορείου; Έστω οι νέοι αγρότες έχουν καταλάβει τη σημασία της οργανωμένης παρέμβασης; Περιμένουμε μια απάντηση.

Φέτος το Τοπικό Συμβούλιο, μετά από πρόσκληση, συνεδρίασε μαζί με τους ελαιοπαραγωγούς και πάρθηκε η απόφαση να γίνουν ψεκασμοί για το δάκο αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Περιμένουμε και τις ενεργές παρεμβάσεις του για να υποστηριχτεί η παραγωγή στο χωριό μας.

Ευγενία Λαμπή