Polydeuces.gr

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο Αναγνώστης Τζωρτζάκης γεννήθηκε στην Καστανιά, πρωτεύουσα του Δήμου Καστορίου της Λακεδαίμονος, το έτος 1785. Ο πατέρας του Γεώργιος Τζωρτζάκης διετέλεσε Προεστώς Καστανιάς επί τέσσερεις σχεδόν δεκαετίες και το 1789 και Βεκίλης (απεσταλμένος) της Λακεδαίμονος στην Κωνσταντινούπολη για υποθέσεις που αφορούσαν το κοινό των Λακεδαιμονίων.

 

Γενικά η οικογένεια Τζωρτζάκη κατά τους χρόνους της δουλείας, σχεδόν πάντοτε διοικούσε τα κοινά πράγματα, όχι μόνον του Δήμου Καστορίου, αλλά και ολόκληρου του παρά τον Ταΰγετον βορείου διαμερίσματος της επαρχίας Λακεδαίμονος. Κατά την πρώτη ατυχή επανάσταση του 1779, κατηγορήθηκαν οι Τζωρτζάκηδες για συμμετοχή σ' αυτήν, υπέστησαν πολλά δεινά από τους Αλβανούς που εισέβαλαν τότε στην Πελοπόννησο και σε κάποια συμπλοκή έξω από τη Καστανιά το 1779 τραυματίσθηκε ο μεγαλύτερος αδελφός του Αναγνώστη Ιωάννης, οδηγώντας Κλέφτες της Πατρίδος του.
Ο Αναγνώστης Τζωρτζάκης όταν έγινε έφηβος μαθήτευσε για δύο χρόνια στη σχολήν της Δημητσάνας στην οποία εκπαιδεύονταν τα τέκνα της Πελοποννησιακής Αριστοκρατίας και στην οποία γαλουχήθηκαν αρκετοί ονομαστοί άνδρες της Επανάστασης. Όταν επέστρεψε στην Καστανιά εκλέχτηκε από τους συμπολίτες του Προεστώς αντί του γέροντα ήδη πατέρα του, και μυήθηκε στην Εταιρίαν των Φιλικών.
Από τις πρώτες ημέρες της Επανάστασης ο Αναγνώστης Τζωρτζάκης, αρχηγός των Καστανιωτών και άλλων από τα περίχωρα, συγκρότησε με τον ονομαστό από τη Λογκάστρα γέροντα Κλέφτη Αντώνη Νικολόπουλο, τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και άλλους το Στρατόπεδον Βλαχοκερασιάς. Εκεί πολέμησε γενναία στην αιματηρή μάχη που έγινε την ημέραν του Πάσχα, στην οποία έπεσε ηρωικά ο Αντώνης Νικολόπουλος και άλλοι πολλοί. Πολέμησε στη Φραγκόβρυση εναντίον των Τούρκων που ήλθαν από την Ολυμπία στην Τρίπολιν. Εκεί τον κύκλωσαν οι Τούρκοι και θα καταστρεφόταν αν δεν έσπευδαν έγκαιρα σε βοήθειαν ο Ηλίας Φλέσσας, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης κοι άλλοι. Μετά από αυτά έλαβε μέρος στη σύσταση του Στρατοπέδου Βερβένων.
Συμμετείχε στη μάχη στο Βαλτέτσι, στα βέρβενα και στα Δολιανά. Υπήρξε ένας από τους Τριάντα Προύχοντες της Πελοποννήσου που συνήλθαν στη Μονή των Καλτεζών την 26ην Μαΐου του 1821, για να συστήσουν την Πελοποννησιακή Γερουσία. ΄Ελαβεν ενεργόν μέρος εις την πολιορκίαν και άλωση της Τρίπολης, παρέστη
στην πτώση του φρουρίου της Κορίνθου. Έλαβε μέρος στην πρώτην πολιορκία των Πατρών υπό τον ανώτερο τότε πολιτικό και στρατιωτικό διοικητήν της Λακεδαίμονος Π. Κρεββατάν, και μετά τη λύση της πολιορκίας αυτής πήγε στο Μεσολόγγι, και έσπευσε από τους πρώτους κατά την εισβολήν του Δράμαλη. Ενίσχυσε με το στρατιωτικό σώμα που είχε στις διαταγές του, τους Σπαρτιάτες οπλαρχηγούς που είχαν κλειστεί στο φρούριο του ΄Αργους, Πέτρο Μπαρμπιτσώτη, Αντώνιο Κουμουστιώτη και Θεόδωρο Ζαχαρόπουλο, υποστηρίζοντας με μεγάλη γενναιότητα την έξοδό τους από το φρούριο.
Ο Αναγνώστης Τζωρτζάκης έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Αργολίδα και Κορινθία κατά του Δράμαλη, όπως στις Μυκήνες, στα Βασιλικά κ.τ.λ. Ακολούθησε τον στρατηγό Π. Γιατράκο στη δεύτερη πολιορκία των Πατρών, πολέμησε στο Νεόκαστρο(Πύλο), στη Δραμπάλα και αλλού κατά του Αιγυπτίου σατράπη Ιμπραήμ-Πασά και πάντοτε διακρίθηκε για την γενναιότητα καί την ευτολμία του.
Εκλέχτηκε από την επαρχία Λακεδαίμονος Έφορος με τον Αναγνώστη Κοπανίτσα, Αναγνώστη Σπηλιωτάκη, Εμμανουήλ Μελετόπουλο και Σακελλάριο Καλογωνιώτη ή Παπαφώτη. Εκλέχτηκε πληρεξούσιος στις Εθνοσυνελεύσεις στην Επίδαυρο,στην Αίγινα, στην Τροιζήνα, το Άργος και την Πρόνοια, Πολιτάρχης (Φρούραρχος) κατ' επανάληψιν του Μιστρά.
Μετά τη δολοφονία του Κυβερνήτη, φίλος πολιτικός του Ιωάννη Κωλέτη, υπέστη πολλές διώξεις από τον Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Καλλέργη.
Με την έλευση του Όθωνα, τιμήθηκε με τον βαθμό του Ταγματάρχη της Φάλαγγας και το παράσημο του Αγώνα, διορίστηκε Κριτής στο Μιστρά, διετέλεσε Δημαιρεσιάρχης Λακεδαίμονος το 1835, και ισόβιος Δήμαρχος του Δήμου Καστορίου. Με όλους τους εθνοφύλακες Καστορίου και Πελλάνης έσπευσε στην επανάσταση που εκδηλώθηκε στη Μεσηνία το 1834 με αρχηγούς το Μητροπέτροβα και Κρίτζαλη.
Ο Βιογράφος των Πελοποννησίων ανδρών και υπασπιστής του Θεοδ. Κολοκοτρώνη Φωτάκος γράφει στη σελ. 83 για τον Αναγνώστη Τζωρτζάκη: «Ο Αναγνώστης Τζωρτζάκης κατήγετο εκ του χωρίου Καστανιά, υπηρέτησε δε πολιτικώς και στρατιωτικώς κατά τον Αγώνα, τας δε υπηρεσίας του ταύτας μαρτυρεί όλη η Επαρχία Μιστρά». Επίσης ο Στρατηλάτης της Πελοποννήσου Θ. Κολοκοτρώνης αν και τον θεωρούσε εχθρό του για τις αντίθετες πολιτικές ιδέες του, εν τούτοις μετά την αποκατάσταση του Έθνους γράφει με ενθουσιασμό για τον Τζωρτζάκη.
Ο Αναγνώστης. Τζωρτζάκης πέθανε την 5η Απριλίου του 1843 από θλίψη για το θάνατον του πρωτότοκου γιου του Γεωργίου που σπούδαζε στο Παρίσι πολιτικές επιστήμες.
Κατέλιπε δε πολλούς γιους και θυγατέρες τις μετέπειτα συζύγους Αντωνίου Σαλβαρά αξιωματικού της Φάλαγγας, Αναγνώστη Ζαφειρόπουλου από τη Γορτυνία, γερουσιαστή κατά την επανάσταση και Νικολάου Ι. Κορφιωτάκη που δολοφονήθηκε όταν ήταν υπουργός.